Wanneer jullie uit elkaar gaan, zal het gezamenlijk gekochte huis een heikel punt zijn. Want hoe kan het zo geregeld worden dat één van de twee partners in het huis kan blijven wonen? En wat nu als u niet genoeg inkomsten heeft om de hypotheeklasten alleen te dragen en het huis verkocht moet worden?
Scheiden en de hypotheek overnemen, en dus uw ex-partner uitkopen van de eigen woning, kan financieel aantrekkelijk zijn omdat u geen overdrachtsbelasting betaalt. Alleen als er sprake is van een huwelijk met huwelijkse voorwaarden, samenwonen of een woning die geen gemeenschappelijk eigendom is kan overdrachtsbelasting een rol spelen. Daarnaast bespaart u verhuiskosten en kosten voor het inrichten en eventueel opknappen van een andere woning. Bovendien is het praktisch omdat er verder eigenlijk niets verandert. U kunt in dezelfde buurt blijven wonen waar uw hobby’s, vrienden en school zich al bevinden. Wanneer u in uw eentje, of samen met een eventuele nieuwe partner, de hypotheek wilt overnemen, zult u uw ex-partner uit moeten kopen.
Hoe gaat uw ex-partner uitkopen van de eigen woning in zijn werk?
- Laat de waarde van het huis bepalen door een erkend taxateur of makelaar. Spreek vooraf met uw ex-partner af of de taxatie bindend is, om discussie achteraf te voorkomen. U kunt ook twee verschillende taxaties uit laten voeren en het gemiddelde hiervan als taxatiewaarde nemen. Spreek daarnaast af of de woning leeg of in bewoonde staat getaxeerd moet worden.
- Laat de volledige hypotheek op uw naam zetten. U neemt dan de volledige hypotheekschuld over.
- Leg vast hoe u de hypotheek gaat betalen na het overnemen ervan.
- Laat de uitkoopsom berekenen waarmee u uw ex-partner kunt uitkopen van de eigen woning.
- Leg de overdracht van de woning juridisch vast bij de notaris door middel van een akte van verdeling.
Uitkoopsom berekenen
U kunt uw ex-partner alleen uitkopen van de eigen woning als er sprake is van een overwaarde op de woning. De eventuele verkoopopbrengst van de woning zal dan hoger moeten zijn dan de hoogte van de hypotheek. De waarde van de woning kan het beste door een taxateur bepaald worden. De helft van de overwaarde op de woning is de uitkoopsom voor de vertrekkende partner. Na het bepalen van de waarde van de woning kunt u de uitkoopsom eenvoudig berekenen. Het kan echter ook zo zijn dat andere vermogensbestanddelen een rol spelen bij het berekenen van de uitkoopsom, zoals een spaarrekening, auto, beleggingsportefeuille of andere zaken. Dit kan een grote rol spelen in de hoogte van de uitkoopsom. Is dit het geval, dan is het fijn de uitkoopsom te laten berekenen door een specialist.
De bestaande hypotheek zal voor de in het huis blijven wonende partner verhoogd worden met de uitkoopsom. Voor de vertrekkende partner geldt dat hij of zij te maken krijgt met een bijleenregeling, wat inhoudt dat de overwaarde die vrijkomt bij de verkoop van de woning weer geïnvesteerd moet worden in een eventuele nieuwe koopwoning.
Wanneer er na taxatie blijkt dat er juist sprake is van een onderwaarde, en dus van een hypotheekschuld, zullen er afspraken gemaakt moeten worden over de verdeling van deze schuld. U kunt dan geen uitkoopsom berekenen, omdat u uw ex-partner niet kunt uitkopen van de eigen woning als de eventuele verkoopopbrengst van de woning lager is dan de hoogte van de hypotheek. De vertrekkende partner zal dan juist een bedrag moeten betalen aan de partner die in het huis blijft wonen of hiervoor andere vermogensbestanddelen moeten inzetten.
Met een nieuwe partner de hypotheek overnemen
Met een nieuwe partner de hypotheek overnemen is ook mogelijk. Een nieuwe partner kan zich hoofdelijk verbinden aan de bestaande hypotheek. Hij of zij is dan ook voor 100% aansprakelijk voor de schuld en rentebetaling van de hypotheek. Op deze manier kan de volledig benodigde hypotheek verkregen worden. Omdat uw ex-partner nog steeds hoofdelijk aansprakelijk is voor de hypotheek, zal hij of zij ontslagen moeten worden uit de hypotheek. Door uw ex-partner uit te kopen, wordt hij of zij hoofdelijk ontslagen uit de hypotheek.
De hulp van een mediator
Om de hypotheek in uw eentje of met een nieuwe partner te kunnen dragen, is het handig om te weten of uw of jullie inkomen hiervoor toereikend is. Een hypotheekadviseur kan dit voor u berekenen. Want hierbij speelt namelijk niet alleen het inkomen een rol, maar ook de eventuele te krijgen of te betalen partneralimentatie. Een mediator zoals Bliss Mediators kan jullie helpen het uitkopen van een partner in goede banen te leiden. We onderhouden voor jullie de communicatie met de hypotheekverstrekker, brengen alle aanwezige vermogensbestanddelen in kaart, zetten voor u op een rijtje wat de mogelijkheden zijn en vertellen u hoe het gehele proces rondom scheiden en de hypotheek overnemen in zijn werk gaat.
Een mediator zorgt ervoor dat alle afspraken helder op papier komen te staan zodat er achteraf geen discussie kan ontstaan. Maak vrijblijvend een afspraak met Bliss Mediators. We vertellen u graag meer over onze open en transparante communicatie, ons onafhankelijke advies en de mogelijkheden van onze standaard pakketten en ons maatwerk. Dankzij onze jarenlange ervaring kunnen we ook uw scheiding van A tot Z te regelen.