Ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid hypotheek

Wanneer u samen met uw ex-partner een woning gekocht hebt, bent u beiden hoofdelijk aansprakelijk voor de betaling van de maandelijkse termijnen: de rente en/of de aflossing. De hypotheekverstrekker wenst dit zo. Wanneer jullie de hypotheekakte getekend hebben, kan de hypotheekverstrekker jullie beiden volledig aansprakelijk stellen voor de resterende schuld als de termijnen niet betaald worden. Bent u alleen eigenaar van de woning, dan bent u in de regel ook alleen aansprakelijk. Zelfs als u hier met uw partner samenwoont.

Zijn jullie getrouwd of hebben jullie een geregistreerd partnerschap in gemeenschap van goederen, dan is de woning wel jullie gemeenschappelijk bezit maar is alleen de oorspronkelijke eigenaar hoofdelijk aansprakelijk. Bij een huwelijk onder huwelijkse voorwaarden of een geregistreerd partnerschap onder partnerschapsvoorwaarden dan staat in de voorwaarden welke financiële verplichtingen er gelden.

Als u echter besluit om alleen in de gezamenlijke woning te blijven wonen en uw ex-partner uit te kopen, dan volgt er een ontslag van de hoofdelijke aansprakelijkheid voor de hypotheek. Welke kosten daarmee gemoeid gaan en of deze aftrekbaar zijn, leest u hieronder.

Ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid hypotheek: welke kosten?

Wanneer jullie uit elkaar gaan, moet de partner die de woning overneemt ook het deel van de vertrekkende partner overnemen. Wanneer u uw partner uitkoopt, betekent dat automatisch een ontslag van de hoofdelijke aansprakelijkheid voor de hypotheek. U kunt uw ex-partner alleen uitkopen van de eigen woning als er sprake is van een overwaarde op de woning. De eventuele verkoopopbrengst van de woning zal dan hoger moeten zijn dan de hoogte van de hypotheek. De helft van de overwaarde op de woning is de uitkoopsom voor de vertrekkende partner.

Na ontslag van de hoofdelijke aansprakelijkheid voor de hypotheek zijn de kosten voor de hypotheek voortaan alleen voor de blijvende partner. Daarvoor moet het eigendom van het huis en van de hypotheek aangepast worden. Een gespecialiseerde adviseur, zoals Bliss Hypotheekadviseurs kan u hierbij helpen. Met een nieuwe partner de hypotheek overnemen is ook mogelijk. Een nieuwe partner kan zich hoofdelijk verbinden aan de bestaande hypotheek. Hij of zij is dan ook voor 100% aansprakelijk voor de schuld en rentebetaling van de hypotheek. Op deze manier kan de volledig benodigde hypotheek verkregen worden.

Ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid hypotheek aanpassen

Wanneer u ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid van de hypotheek aanvraagt, wordt er eerst gekeken of u voldoende inkomen hebt om de kosten voor de hypotheek alleen te kunnen dragen. Daarvoor wordt niet alleen naar uw salarisstrook gekeken, maar ook naar andere leningen en eventuele partneralimentatie.

Daarna wordt gekeken of de waarde van de woning hoog genoeg is voor de benodigde hypotheek. Als u de helft van de overwaarde als uitkoopsom moet betalen aan uw ex-partner, moet u misschien een tweede hypotheek nemen of de huidige hypotheek verhogen. Als er daarentegen juist sprake is van onderwaarde kijken we of en hoe we dat op kunnen lossen of dat het huis verkocht moet worden. Heeft u niet het volledige eigendom van de woning dan heeft u met nieuwe fiscale regels te maken. Ook als u uw hypotheek moet verhogen om de uitkoopsom te kunnen betalen.

Kosten ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid hypotheek aftrekbaar?

Een scheidingsmediator als Bliss Mediators vraagt het ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid voor de hypotheek aan bij de hypotheekverstrekker. U krijgt van de hypotheekverstrekker vervolgens een (kosten)offerte en een akte. De hypotheekverstrekker heeft dan naar uw inkomen gekeken, naar het convenant, de waarde van de woning en de akte van verdeling voor het eigendom van het huis.

Is er alleen een ontslag van hoofdelijke aansprakelijkheid voor de hypotheek, dan is er geen nieuwe hypotheekakte nodig en hoeft u geen kosten bij de notaris te maken. Wordt de hypotheek wel overgesloten dan zijn deze kosten voor de partner die oversluit en deze kosten zijn dan aftrekbaar bij de belasting. In tegenstelling tot de kosten voor ontslag van de hoofdelijke aansprakelijkheid voor de hypotheek zijn de kosten voor de akte van verdeling niet aftrekbaar.

Bent u akkoord met (de offerte voor de wijziging van de hypotheek en) de akte van ontslag van hoofdelijke aansprakelijkheid, dan kunt u beide documenten tekenen. De vertrekkende partner moet eveneens de akte van ontslag van hoofdelijke aansprakelijkheid tekenen. Bliss Mediators stuurt de getekende documenten daarna weer terug naar de hypotheekverstrekker en u bent nu klaar om alles bij de notaris officieel vast te leggen.

Aanvragen via een mediator

Het is alleen mogelijk ontslag van de hoofdelijke aansprakelijkheid voor de hypotheek via een onafhankelijke adviseur zoals Bliss Mediators aan te vragen omdat u met zoveel regels en gevolgen te maken krijgt. Wij kunnen u precies vertellen om welke fiscale en financiële gevolgen het gaat en welke documenten u nodig hebt.

Maak direct een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een Scheidingsadviseur bij u in de buurt. Bij Bliss Mediators werken we met gemakkelijke standaard pakketten, wat uniek is in de markt, maar kunnen we ook een volledig maatwerk pakket samenstellen. We kijken graag samen met jullie wat voor jullie het beste werkt en welke onderdelen jullie nodig hebben, zoals een ouderschapsplan of het berekenen van kinderalimentatie. Deze open en transparante communicatie en onze duidelijke tarieven zorgen ervoor dat u achteraf nooit voor verrassingen komt te staan.

Plan nu uw vrijblijvende belafspraak

Review deze pagina aub

Klik op de sterren

Gemiddelde score 5 / 5. Aantal stemmen: 33

No votes so far! Be the first to rate this post.

Plaats een reactie