Wanneer is scheiden in het belang van het kind?

Er wordt al snel geroepen dat scheiden beter is voor uw kinderen als de ouders vaak ruzie hebben. Maar wanneer is een scheiding in het belang van uw kinderen? Of is het beter om toch maar bij elkaar te blijven voor de kinderen?

Scheiden heeft grote negatieve effecten op kinderen. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat kinderen die een scheiding van hun ouders meemaken twee keer zoveel kans hebben op het ontwikkelen van problemen als angsten, een laag zelfbeeld, sombere gevoelens en slechte schoolprestaties. Op een latere leeftijd hebben kinderen van gescheiden ouders door hechtingsproblemen zelf weer meer kans op een scheiding.

Risico op het ontwikkelen van problemen

Omdat een scheiding in de huidige tijd meer geaccepteerd is, zien we helaas dat ouders sneller uit elkaar gaan dan ze vroeger deden. Toch is dat niet altijd slechter dan maar bij elkaar blijven vanwege de kinderen. Wanneer is scheiden beter voor uw kinderen? Als we kijken naar het risico op het ontwikkelen van problemen bij kinderen, wordt er over de volgende rangorde gesproken:

  • Grootste risico op problemen: ouders die veel ruzie maken voor, tijdens en na de scheiding, de zogenaamde vechtscheiding.
  • Groot risico: ouders die bij elkaar blijven maar veel ruzie maken
  • Minder groot risico: ouders die op een goede manier, met weinig conflicten, uit elkaar gaan
  • Minste risico: ouders die bij elkaar blijven, zonder extreme ruzies en spanningen

Scheiden kan dus beter zijn voor uw kinderen als dat betekent dat daardoor de ruzies en conflicten voorbij zijn. Blijven de ruzies en spanningen, dan is bij elkaar blijven voor de kinderen beter dan een vechtscheiding. Ruzies tussen ouders kunnen voor kinderen traumatisch zijn. Is er sprake van huiselijk geweld, dan is het uiteraard wel belangrijk dat kinderen zo snel mogelijk uit deze onveilige situatie gehaald worden.

Werken aan de relatie?

Omdat een scheiding zo schadelijk is voor kinderen, is het altijd belangrijk om heel goed na te denken over deze keuze en te proberen nog aan eventuele problemen te werken door bijvoorbeeld een relatietherapeut of mediator te bezoeken. Dat wil echter niet zeggen dat bij ieder huwelijk waar zich weinig tot geen conflicten voordoen, beter niet gescheiden kan worden. Als één van beide ouders zo ongelukkig is in het huwelijk, komt dat de kinderen ook niet ten goede. Bovendien is een liefdeloos huwelijk geen goed voorbeeld voor kinderen, die daardoor later waarschijnlijk zelf ook minder goed met conflicten en relatieproblemen om kunnen gaan. Desondanks weegt dat niet op tegen een daadwerkelijke scheiding.

Deskundigen pleiten al jaren voor een verplichte afkoelingsperiode wanneer ouders met kinderen willen scheiden. Ze krijgen dan een half jaar tot een jaar na het aanvragen van de scheiding om over hun keuze na te denken. Een afkoelingsperiode is nu nog niet verplicht.

Hulp van een mediator

Wanneer is scheiden beter voor uw kinderen? Wat jullie keuze ook is, zolang jullie maar proberen het geen vechtscheiding te laten worden. Een mediator van Bliss Mediators helpt jullie graag om aan de relatie te werken of in goede samenwerking uit elkaar te gaan, zodat de negatieve gevolgen voor kinderen zoveel mogelijk beperkt worden. Neem vrijblijvend contact met ons op voor een kennismakingsgesprek.

Review deze pagina aub

Klik op de sterren

Gemiddelde score 0 / 5. Aantal stemmen: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Plaats een reactie