Scheiding aanvragen

Om je te helpen, hebben we het hele proces van de scheiden aanvragen overzichtelijk in 4 stappen ondergebracht. Probeer niet alles tegelijk te willen regelen, maar pak het stap voor stap aan. Zo weet je zeker dat je niets vergeet en kun je alles puntsgewijs afhandelen.

Scheiden Stap 1: Vertel het je partner

Je weet al een tijdje dat het gewoon echt niet meer gaat. Je wilt scheiden, maar hoe ga je dit vertellen aan je partner? Deze eerste stap is misschien ook meteen de moeilijkste. Vertel het je partner altijd persoonlijk, hoe eng je dat ook vindt. Geef je partner de ruimte om de situatie te laten bezinken, zodat hij of zij zich ook kan bedenken hoe het nu verder moet.

Scheiden Stap 2: Zoek de juiste hulp voor uw scheiding

Een echtscheiding wordt uitgesproken door de rechter. Daarvoor heb je een advocaat of echtscheidingsbemiddelaar/mediator nodig. Wat de juiste hulp is voor jullie scheiding is afhankelijk van de manier waarop jullie getrouwd zijn, jullie financiële situatie en hoe jullie willen scheiden. Een bemiddelaar is gericht op harmonie, met name ook na de scheiding. Zij proberen de scheiding samen met jou en je partner goed en zonder frustraties te laten verlopen. Als jullie allebei een advocaat in de arm nemen, kom je tegenover elkaar te staan. De procedure duurt dan vaak langer, kost meer geld en verloopt soms met een hoop getouwtrek. Dat gaat ten koste van de relatie en derhalve ten koste van kinderen indien die er zijn.

De vijf tussenstappen bij bemiddeling

  1. Het intakegesprek.
    De bemiddelaar legt in het eerste gesprek duidelijk uit wat mediation is en wat hij voor jullie kan betekenen. Na akkoord tekenen jullie een mediation-overeenkomst. Hierin spreek je af dat de gesprekken vertrouwelijk zijn, dat je vrijwillig meedoet en dat je actief mee zult doen aan de gesprekken. Je kunt trouwens met mediation stoppen wanneer je wilt.
  2. De verkenningsfase.
    Onder leiding van de bemiddelaar analyseren jullie het conflict en de geschillen, totdat de standpunten en belangen van jullie allebei duidelijk zijn. Aan het einde van deze fase vraagt de bemiddelaar of jullie willen zoeken naar een oplossing die tegemoetkomt aan ieders belang.
  3. De onderhandelingsfase.
    Jullie geven allebei mogelijke oplossingen. Daarbij houd je in je achterhoofd dat de oplossing een meerwaarde moet hebben voor jullie allebei.
  4. Afspraken vastleggen.
    Uiteindelijk stelt de bemiddelaar een convenant op. Daarin staat welke afspraken jullie hebben gemaakt. Een echtscheiding regelen betekent voornamelijk afspraken maken. Wie gaat er voor de kinderen zorgen, wat is de hoogte van de alimentatie oftewel de onderhoudsverplichting, hoe verdelen we de bezittingen en schulden? Hoe meer je samen alvast doorspreekt voordat jullie naar de advocaat of mediator gaan, hoe simpeler het hele proces zal zijn. Op die manier hebben jullie minder tijd nodig bij de advocaat of mediator en zal de scheiding dus ook minder geld gaan kosten. De advocaat of bemiddelaar zal al jullie afspraken vastleggen in het scheidingsconvenant. Dit wordt vervolgens bekrachtig door de rechter.
  5. Ouderschapsplan.
    Als ouders heb je een zorgplicht voor je kinderen. Het maakt daarvoor niet uit of je getrouwd bent of gescheiden, samenwoont of uit elkaar bent: je zorgplicht blijft. Maar de kinderen kunnen niet op twee plekken tegelijk wonen, dus daar moet je afspraken over maken. Dit wordt ook wel de omgangsregeling genoemd. Als je wilt scheiden, moet je een ouderschapsplan maken. De afspraken die je maakt over de zorg- en opvoedingstaken, maar ook over de kinderalimentatie komen hierin te staan. Het ouderschapsplan maakt onderdeel uit van het verzoekschrift tot echtscheiding.

Scheiden Stap 3: De scheiding aanvragen

Volgens de Nederlandse wet kun je alleen scheiden als je huwelijk ‘duurzaam ontwricht’ is. Duurzaam ontwricht betekent dat de verhouding tussen jou en je partner zo is verstoord, dat je niet langer bij elkaar kunt blijven. Scheiden kan op twee manieren: je vraagt een echtscheiding aan, ook wel een verzoek tot echtscheiding genoemd, of je vraagt een scheiding van tafel en bed aan. In beide gevallen vraag je de echtscheiding aan bij de rechter, wat Bliss Mediators voor je doet.

Scheiden Stap 4: De scheiding definitief maken

Jullie zijn pas officieel gescheiden als de uitspraak van de rechter is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Als jullie zijn gescheiden van tafel en bed is jullie scheiding pas officieel wanneer de scheiding is ingeschreven in het huwelijksgoederenregister bij de griffie van de rechtbank. De beschikking moet binnen 6 maanden ingeschreven zijn.

Review deze pagina aub

Klik op de sterren

Gemiddelde score 0 / 5. Aantal stemmen: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Plaats een reactie