Een echtscheiding is al vervelend genoeg. Laat staan dat u ook nog eens van huis en, erger nog, van woonplaats zou moeten veranderen. Daardoor speelt bij u misschien de vraag: kan ik in mijn eigen huis blijven wonen? Dat is een vraag waar niet een, twee, drie antwoord op gegeven kan worden maar die per persoon en per situatie anders is. Onze scheidingsmediators kunnen u ook op dit vlak ondersteunen en adviseren.
Het kan voor u erg prettig zijn om in uw eigen huis te blijven wonen. Een vertrouwde plek en u hoeft niet op zoek te gaan naar een nieuw huis waarbij u veel tijd en geld kwijt bent aan de zoektocht en het opnieuw inrichten van het huis. Bovendien betaalt u geen overdrachtsbelasting als u getrouwd bent in gemeenschap van goederen.
Scheiden en in hetzelfde huis blijven wonen
Wanneer u gaat scheiden en in hetzelfde huis wilt blijven wonen, zult u allereerst voldoende inkomen moeten hebben om de hypotheek zelfstandig te kunnen blijven betalen. De hypotheekverstrekker beslist hierover. Als u de hypotheek wil oversluiten, zal uw ex-partner uit de hoofdelijke aansprakelijkheid ontslagen moeten worden. Er wordt dan opnieuw naar uw inkomen gekeken, alsof het een nieuwe hypotheek betreft. Hypotheekverstrekkers zijn verplicht zich hierbij aan de huidige regels te houden. Vaak wordt de hypotheek daardoor duurder en soms zelfs onbetaalbaar, waardoor het huis soms alsnog verkocht moet worden. Bij uitzondering mag een hypotheekverstrekker van de huidige regels afwijken, de zogenaamde ‘explain regeling’.
De hoogte van de alimentatie na de scheiding speelt ook mee in het in hetzelfde huis kunnen blijven wonen. Het krijgen van partneralimentatie wordt als inkomen gezien, maar wel als onzeker inkomen. U kunt er een iets hogere hypotheek mee krijgen, maar die staat niet 1-op-1 met de hoogte van de alimentatie die u krijgt. Betaalt u partneralimentatie dan wordt dat als een financiële verplichting gezien, waardoor u een minder hoge hypotheek kunt krijgen.
Bovendien moet u voor uw ex-partner een uitkoopsom betalen als het huis een overwaarde heeft. De uitkoopsom is de helft van het verschil tussen de waarde van het huis en de hypotheekschuld. Heeft het huis daarentegen een onderwaarde, dan ontvangt u juist een bedrag van uw ex-partner. Wilt u na het scheiden in hetzelfde huis blijven wonen maar kunt u dat simpelweg alleen niet betalen? Dan heeft u geen andere keuze dan de woning te verkopen of eventueel met een nieuwe partner de hypotheek aan te gaan.
Uitkoopsom betalen
Wanneer jullie huis een overwaarde heeft, dat wil zeggen dat de hypotheekschuld lager is dan de waarde van het huis, kunt u uw ex-partner een uitkoopsom betalen. Daarvoor moet het huis eerst getaxeerd worden door een erkend taxateur of makelaar. Heeft u voldoende spaargeld dan kunt u de uitkoopsom zo betalen, anders moet u de hypotheek wellicht verhogen. De uitkoopsom kan ook (deels) in natura betaald worden, met goederen uit de inboedel of andere vermogensbestanddelen. Uw ex-partner moet het er uiteraard mee eens zijn het huis te verlaten in ruil voor de helft van de overwaarde.
Wanneer jullie getrouwd zijn in gemeenschap van goederen, krijgt elke partner de helft van de overwaarde. Wanneer jullie op huwelijkse voorwaarden getrouwd zijn, dan staat in de voorwaarden vermeld hoe de verdeling geldt. Is er sprake van onderwaarde, dus dat de hypotheekschuld hoger is dan de waarde van het huis? Dan zal uw ex-partner de helft van de hypotheekschuld aan u moeten betalen als hij of zij zich uit wil kopen.
Hypotheekrenteaftrek
Moet u de hypotheek verhogen wanneer u na het scheiden in hetzelfde huis wilt blijven wonen en daarvoor een uitkoopsom moet betalen? Dan kunt u de rente over die verhoging fiscaal aftrekken. Betaalt uw ex-partner nog mee aan de hypotheekrente? Dan mag hij of zij die rente nog twee jaar lang fiscaal aftrekken, mits u het huis als hoofdverblijf gebruikt en uw ex-partner het huis voor het eigen woningforfait aangeeft.
De Scheidingsadviseurs van Bliss Mediators geven antwoord
Wilt u graag antwoord op de vraag: kan ik in mijn eigen huis blijven wonen? Een scheidingsmediator zoals Bliss Mediators helpt u graag bij uw zoektocht. We kijken of u de hypotheek op uw eigen naam kunt laten zetten, hoe u de hypotheek na de scheiding gaat betalen, we berekenen de eventuele uitkoopsom voor uw ex-partner en vragen de overdracht aan bij de notaris.
Ook stellen we een echtscheidingsconvenant op, waarin we alle afspraken goed vastleggen. Wilt u scheiden en in hetzelfde huis blijven wonen, dan kunt u afspraken maken over de vaste en de variabele lasten. De koopwoning is immers nog van u beiden, dus u kunt bijvoorbeeld afspreken dat jullie de vaste lasten blijven delen totdat de scheiding officieel is, maar dat de variabele lasten zijn voor degene die in het huis blijft wonen.
Omdat we als scheidingsmediator scheiden in goed overleg nastreven, proberen we een uitweg te vinden die voor beide partners acceptabel is. We dragen zorg voor de gehele echtscheiding. Bent u ook benieuwd wat we voor u kunnen betekenen bij het vraagstuk: kan ik in mijn eigen huis blijven wonen? Maak dan direct een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Met vestigingen door heel het land zit er altijd wel een vestiging bij u in de buurt.