Hoe lang duurt een scheiding?

Een scheiding is nooit een leuke keuze. Maar als de knoop dan eenmaal doorgehakt is, dan wilt u waarschijnlijk dat het allemaal zo snel mogelijk achter de rug is. Hoe lang duurt een scheiding of scheiden gemiddeld? Dat is gemiddeld 3 tot 4 maanden, maar zelfs scheiden in een dag is mogelijk. Er zijn een aantal factoren die de snelheid kunnen beïnvloeden.

Scheidingsmelding

Een scheiding begint altijd met een scheidingsmelding. De ene partner vertelt aan de andere partner dat hij of zij wil scheiden. De manier waarop dit verteld wordt, kan al van invloed zijn op hoe lang een scheiding duurt. Natuurlijk is het nooit leuk om te horen dat iemand wil scheiden, maar als beide partners het kunnen accepteren, zal het scheidingsproces sneller verlopen. Als de melding gepaard gaat met allerlei verwijten, vertraagt dit het proces.

In goed overleg uit elkaar

Een onderdeel dat van grote invloed is op hoe lang een scheiding duurt, is hoe goed jullie als partners nog met elkaar kunnen communiceren. Wanneer jullie nog prima samen kunnen werken, kan een scheidingsprocedure snel gaan. In gunstige gevallen kan de scheiding dan al in 6 tot 10 weken rond zijn, omdat er geen rechtszaak bij komt kijken. Mediation kan hierbij helpen.

Als er echter veel ruzie en discussie ontstaat, kan een scheiding soms wel jaren duren, een zogenaamde ‘vechtscheiding’. Een scheiding waarbij twee advocaten betrokken zijn, kan soms wel 2 jaar duren. Een bijkomend nadeel van een lange scheidingsprocedure is ook nog eens dat de kosten van de scheiding enorm oplopen.

Kinderen

Als er kinderen in het spel zijn, moeten er naast afspraken over bijvoorbeeld het geld, partneralimentatie en het huis ook afspraken vastgelegd worden over kinderalimentatie en over de kinderen en een omgangsregeling in een ouderschapsplan.

Hoe lang duurt een scheiding bij de rechtbank?

Alle afspraken worden vastgelegd in een echtscheidingsconvenant. Dit convenant wordt, als beide partners het ondertekend hebben, bij de rechtbank ingediend. Het verwerken van de scheiding duurt vervolgens gemiddeld 6 tot 8 weken. De scheiding is dan vastgelegd in een beschikking en akte van berusting, waarvan beide partners een exemplaar ontvangen om te ondertekenen. Daarna wordt de beschikking ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand en is de scheiding definitief. Heeft u echt haast en is daar een aantoonbare gegronde reden voor? Dan kunt u een spoedbehandeling aanvragen bij de rechtbank, waarbij de verwerking van de scheiding al in twee weken afgerond kan zijn.

Hulp van een mediator

Een mediator als Bliss Mediators kan u helpen alle afspraken rondom de scheiding en uw kinderen, indien u die samen heeft, op papier te zetten. Met de hulp van een mediator kunnen partners beter en doelgerichter met elkaar communiceren, waardoor het scheidingsproces vaak sneller en gemakkelijker verloopt. Neem direct contact op om een afspraak te maken voor een kennismakingsgesprek bij één van onze vestigingen. We vertellen u dan graag hoe lang een scheiding / scheiden bij ons gemiddeld duurt.

Review deze pagina aub

Klik op de sterren

Gemiddelde score 0 / 5. Aantal stemmen: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Plaats een reactie