Scheiden met een baby of klein kind

Scheiden met een baby of klein kind? Een kind maakt een scheiding op een hele andere manier mee dan dat u dat doet. Terwijl u misschien denkt dat verandering voor beiden beter is, houdt een kind het liefste alles hetzelfde. Een scheiding heeft de meeste impact op kinderen in de puberteit en op baby’s en peuters in de leeftijdscategorie van 0-2 jaar. Dat is namelijk de fase waarin ze zich aan hun vader en moeder hechten. En andersom. Want voor een veilige hechtingsrelatie is het ook belangrijk dat vader en moeder hun kind en zijn of haar behoeftes goed leren kennen.

Ook al begrijpen kleine kinderen nog niet precies wat er aan de hand is, ze voelen wel alle emoties die met een scheiding gepaard gaan: de angst, boosheid of het verdriet. Bovendien verliest een kind alles wat hij kende en waar hij zich veilig voelde: een gezin met beide ouders, de structuur die ze tot nu toe hadden en waarschijnlijk ook zijn veilige, vertrouwde huis. Als ze één of beide ouders dan ook nog eens regelmatig niet zien, een belangrijke hechtingsfiguur, kan dat voor uiteenlopende hechtingsproblemen zorgen, bijvoorbeeld bij het aangaan van vriendschappen en relaties, bij hun eigen zelfbeeld maar ook bij het leren.

Goed ouderschapsplan voor een baby of klein kind

Een goed ouderschapsplan en een goede omgangsregeling zijn van essentieel belang als u gaat scheiden met een baby of klein kind. Duidelijke regels en afspraken kunnen weer voor wat structuur in hun turbulente leventje zorgen. Bovendien zorgt het vaak voor minder woordenwisselingen tussen de ouders, wat uw kind(eren) ook ten goede komt.

Naar de impact van scheiden op een baby of klein kind is veelvuldig onderzoek gedaan. Daaruit blijkt onder andere dat hele jonge kinderen een sterke gehechtheid naar de moeder tonen, zelfs als de vader zich meer met de opvoeding bezighoudt dan de moeder. Vermeulen (2004) adviseert zelfs dat hele jonge kinderen, tot 1,5 jaar, het beste bij hun moeder kunnen blijven wonen, waarbij ze hun vader wel heel regelmatig zien. Co-ouderschap zou in die leeftijdsfase minder ideaal zijn. Na een aantal jaren is het verstandig nog eens opnieuw naar de omgangsregeling te kijken. Op latere leeftijd kunnen de behoeftes van kinderen (en ouders) weer anderen zijn. Hoe gaat het op dit moment met de kinderen en de onderlinge relaties en is er bijvoorbeeld iets veranderd in de werktijden van één of beide ouders?

Bij Bliss Mediators helpen we u graag er samen op een goede manier uit te komen. Onze mediator kan tussen beide ouders bemiddelen om de samenwerking zo goed mogelijk te laten verlopen en fijne afspraken te maken voor het ouderschapsplan. Tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek vertellen we u graag wat we voor jullie kunnen betekenen. Neem contact met ons op voor meer informatie of om een afspraak te maken.

Review deze pagina aub

Klik op de sterren

Gemiddelde score 0 / 5. Aantal stemmen: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Plaats een reactie